Stembevrijding en Stemherinnering

Michelangelo zag het beeld al in het marmer zitten; hij hoefde het alleen nog maar te bevrijden door overtollig marmer weg te hakken. Zo gaat het ook met onze stem, vertelt Jan Kortie, de grondlegger van Stembevrijding. Onze stem, ons lied is er al. We hebben er alleen van alles overheen gelegd. En die stem mag van dat overtollige bevrijd worden. Dat doen we niet hakkend, zoals Michelangelo, maar we laten dat overtollige smelten. Dat vraagt om moed en vertrouwen. En het gaat vooral om het verlangen je eigen, natuurlijke stem te laten horen.

Wat is stembevrijding?

Stembevrijding is leren houden van je eigen stem, je stem mogen laten horen en je eigen lied zingen, klanken maken voorbij de woorden en daarmee een ander gebied in jezelf betreden.

Stembevrijding is een fascinerend proces: je stem is zeer persoonlijk en dus een kwetsbaar instrument. Wat je al zingend tegenkomt staat niet los van wat er zich verder in je leven afspeelt. Jouw stem houdt jou een spiegel voor. Ik ga graag samen met jou op zoek naar jouw ware stem. Dat noem ik Stemherinnering. Bij deze zoektocht naar pas ik o.a. de uitgangspunten van Stembevrijding toe:

  • Je zingt van binnen naar buiten: je zingt niet een lied dat al in de buitenwereld bestaat, maar het lied dat op dat moment in jou leeft en dat gezongen wil worden
  • Als je naar buiten toe zingt, dus voor een ander, loop je het risico jouw energie daarin te verliezen. In mijn werkwijze ligt het accent op het bij jezelf houden van de klank en die klank in jouw lichaam te ervaren. Je lichaam is je klankkast.
  • En dan zul je ervaren dat je moeiteloos kunt zingen …..
  • en dat je kunt genieten van de resonantie van jouw klank in je eigen lichaam …..
  • en vergeet je even al je gepieker en gedoe. Even alleen jij en jouw stem.

Het gaat er niet om jouw stem te verbeteren, maar om juist te gaan leren houden van jouw eigen stem en klank zoals die nu klinkt. Laat je daarbij verrassen!

De methode Stembevrijding is ontwikkeld door Jan Kortie. Meer stembevrijders in Nederland vind je hier.

Voor wie

Stembevrijding is voor iedereen die wil leren voluit zijn of haar eigen lied te zingen. Moeiteloos. En onthoud: niemand kan jouw lied beter zingen dan jijzelf!

Wat doen we

Bij Stembevrijding gaan we op zoek naar je eigen klank. Dat doen we door klank te geven aan verschillende klinkers. Die klanken houden we lang aan, zodat we er zelf goed naar kunnen luisteren en ze kunnen voelen in ons lichaam. Als je dat prettig vindt, zing ik met je mee. Vervolgens gaan we met die klinkers spelen en ontstaat er een lied dat nooit eerder is gezongen en dat ook nooit meer zo gezongen zal worden. Dat lied zal ongetwijfeld momenten kennen waarin we geraakt worden.

Dit is de basis waarop we steeds weer terugvallen. Verderop in het traject gaan we verschillende oefeningen toevoegen.

Na een sessie zal je je rustiger voelen, beter gehumeurd, warmer en energieker. En ondertussen ontwikkel je je eigen stem.

Praktische informatie

Stembevrijding bied ik zowel individueel als in kleine groepen aan. Voor een individuele sessie van 60 minuten reken ik € 32,50. Kom je liever samen? De kosten hangen dan af van het aantal personen en de duur van de sessie. Vraag vrijblijvend informatie aan.

​Workshop Stembevrijding

Er staat momenteel geen workshop gepland.

Volg mij op Facebook en blijf op de hoogte van mijn activiteiten.