Over Sjoerdje Bourgonje

De accenten in mijn werk heb ik niet vooraf bedacht; ze kwamen als logische volgende stap op mijn pad.

Stilte

Een ingrediënt van mijn werk als masseur was het faciliteren van stilte.  Ik ben ervan overtuigd dat de antwoorden op onze vragen in deze stilte gevonden kunnen worden. 

Stem

Behalve dat mijn cliënten die stilte waarderen, merkte ik dat ze het bij tijd en wijle ook wel wilden uitschreeuwen van ellende. En zo ontstond mijn fascinatie voor de stem, waarbij stembevrijding en zingen een dankbare werkvorm zijn

Verhalen

Tijdens mijn werk luister ik naar de (ingrijpende) verhalen van mijn cliënten, die ze lang niet altijd ergens anders kwijt kunnen. Ik bied je in mijn praktijk de mogelijkheid om jouw verhaal te vertellen in een veilige omgeving. En ik zal naar jou luisteren.

Verbinding

Jaren geleden hoorde ik iemand tijdens een lezing zeggen: “Iedereen wil ergens bij horen. Ergens deel van uitmaken. Een ‘ longing to beIong to …’”. Ik ga me steeds meer het belang van verbinding realiseren. Vooral in onze huidige individualistische maatschappij. Verbinding met jezelf en verbinding met de mensen en de wereld om je heen. Een constante zoektocht naar balans.

Mijn cliënten vinden bij mij: warmte, veiligheid, compassie, een lach, een anekdote en een constante poging om zonder oordeel te kijken naar dat wat zich aandient en dat vervolgens te kunnen ‘dragen’.

Mijn achtergrond

Na gewerkt te hebben bij de overheid als o.a. als loopbaanadviseur, werk ik sinds 2002 in mijn eigen praktijk. Eerst alleen met  ontspanningsmassage. Van hieruit heb ik enkele jaren als lichaamgericht therapeut in Het Behouden Huijs gewerkt, een psycho-oncologisch Instituut in Haren (Gr.) Later heb ik enkele jaren cursusdagen 'massage bij kanker' bij Sonnevelt Opleidingen gegeven en heb ik verpleegkundigen van Icare Flevoland laten zien en ervaren hoe ze aanraking en massage kunnen integreren in hun bestaande werk.

Als stembevrijder ben ik betrokken geweest bij Zingen voor je Leven koren (koren voor mensen die met kanker zijn geconfronteerd) in Leeuwarden, Almere en Frankrijk. Sinds februari 2016 ben ik koorleider van het Zingen voor je Leven Koor Heerenveen. Daarnaast ben ik in het najaar van 2016 gestart met het Binnenstebuiten ‘koor’ in Leeuwarden, waar het vooral gaat om aandachtig zingen: de aandacht bij de klanken, bij het eigen lichaam en bij de samenklank met anderen.

Naast mijn opleidingen tot masseur, stembevrijder en counselor, heb ik mij geschoold in Focussen, imaginatie, verhalen schrijven/vertellen, stervensbegeleiding en clownerie. Vanaf januari 2017 volg ik de opleiding Pansori Living Sound, een methode om door de trilling van je stem te kunnen helen.