Blog

Sneller herstel bij postnatale depressie

Agnes, een vriendin, stuurde mij een artikel toe uit het Vakblad Vroeg van 6 maart. In Engeland is onderzoek gedaan naar de invloed van zingen op een postnatale depressie. De uitslagen van dit onderzoek werden gepubliceerd in The British Journal of Psychiatri.

lees verder...

… en er is ook stilte

Kortgeleden werd ik uitgenodigd om een workshop Handmassage aan te bieden aan vrijwilligers van de Vrijwillige Palliatieve en Terminale Zorg Hospice Smelnehaven in Drachten. We kennen elkaar; ik ben er al meerdere keren geweest.

 

lees verder...

Stembevrijding terwijl je slaapt

Heeft de één er moeite mee om de slaap te vatten na het zingen, daar zingt de ander door terwijl ze slaapt.

Rinske heeft al diverse malen een workshop Stembevrijding bijgewoond. Ze merkt dan steeds het effect van de vibratie van haar klank op de werking van haar lichaam.

 

lees verder...

Uitbundigheid in Leeuwarden

De zanggroepen (Je) Binnenstebuiten Tonen zingen tot april rond het thema Lichtheid. We doen als opwarmer wat meer speelse oefeningen. Ineens horen we heel andere klanken bij onszelf en de anderen. Er wordt veel gelachen. En dan zie je ineens twinkelende ogen.

 

lees verder...

Liefdevolle aanraking

Als ik terugkom
ga ik iemand vragen mij aan te raken,
teder en zacht.

Deze woorden schreef een Zuid-Afrikaanse dichter, die jarenlang in ballingschap heeft geleefd. Ik vond deze woorden in het cursusmateriaal van de opleiding Pansori Living Sound. In de tekst van mijn docente Yvonne de Bruijn las ik het volgende: “Aanraking behoort tot de meest mysterieuze en krachtige ervaringen van een mens.

lees verder...