Blog

Liefdevolle aanraking

Als ik terugkom
ga ik iemand vragen mij aan te raken,
teder en zacht.

Deze woorden schreef een Zuid-Afrikaanse dichter, die jarenlang in ballingschap heeft geleefd. Ik vond deze woorden in het cursusmateriaal van de opleiding Pansori Living Sound. In de tekst van mijn docente Yvonne de Bruijn las ik het volgende: “Aanraking behoort tot de meest mysterieuze en krachtige ervaringen van een mens.

lees verder...

Zingen voor je Leven in Heerenveen

HEERENVEEN In Heerenveen is sinds enkele maanden een bijzonder koor actief. Het luistert naar de naam, Zingen voor je leven’ en is bedoeld voor mensen met kanker. Maar wie iemand in z’n naaste omgeving heeft die aan deze ziekte lijdt, is eveneens welkom. En ook mensen die genezen zijn, mogen meezingen. Het koor is kortom bedoeld voor iedereen die ervaring met kanker heeft. Mantelzorgers, patiënten en ex-patiënten kunnen op deze manier lucht geven aan al hun emoties.  

lees verder...

Er stond een engel bij haar bed

Haar naam kende ik al. Een cliënt van mij had haar naam al diverse malen genoemd. Hij vroeg mij dan of Margje al eens contact met mij had opgenomen. Hij had haar diverse malen geadviseerd contact met mij op te nemen en een behandeling te ondergaan. Hij had haar gezegd dat het haar goed zou doen wat zachtheid te ontvangen tijdens haar gevecht tegen kanker. Maar ze deed het niet. Ik hoorde niets van haar. Tot dat telefoontje. 

lees verder...

Wat zegt leeftijd nou helemaal?

Het werken met ernstig zieke mensen heeft mij beïnvloed. Het is voor mij geen automatisme meer dat we allemaal een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid. In mijn beleving was je haast een uitzondering als er wel veel dagen in je leven zitten. En met die blik benaderde ik mijn eigen kalenderleeftijd ook. Moest ik gaan aftellen tot mijn pensioen?

lees verder...